Monet nettisivut ovat päässeet vanhenemaan sekä ulkonäön että käyttäjäkokemuksen osalta, kun nykypäivänä siirrytään käyttämään mobiililaitteita internetin surffailuun entistä enemmän. Joillakin yrityksillä on erilliset nettisivut, joita on optimoitu mobiililaitteille. Näillä sivuilla on yleensä prefiksi ”m”, eli esimerkiksi m.mydomain.com. Näillä sivuilla on usein vain jotain tiettyjä toimintoja, ja sisältävät vähemmän tietoa kuin nettisivujen tietokoneversio. Miksi verkkosivujen optimointi mobiililaitteille on niin tärkeää? Koska Google siirtyy käyttämään ns. mobile-first indeksointia. Lue lisää mobile-first indeksoinnista meidän blogista.
Jatka lukemista, niin luettelemme 7 syytä, miksi kannattaa harkita nettisivujen uudelleensuunnittelua.
1. Epäresponsiiviset nettisivut
Mobiililaitteiden käytön lisääntyessä on todella tärkeää, että käytettävyyttä pidetään mielessä verkkosivujen suunnitelussa. Yrityksellä on oltava responsiiviset nettisivut, jotta kaikki asiakkaat saavat saman käyttäjäkokemuksen riippumatta siitä, mitä laitetta asiakas käyttää. Yrityksesi tärkeimpien tietojen pitäisi olla helposti löydettävissä kaikilla eri laitteilla, eli tietokoneella, tabletilla ja puhelimella. Mutta mitä ”responsiiviset nettisivut” tarkoittaa?
Lyhyesti sanottuna: moderni nettisivu koostuu monesta eri osioista, jotka sisältävät eri elementtejä. Nämä elementit skaalautuvat ja asettuvat eri laitekokojen mukaan, tarjoen käyttäjille parhaan mahdollisen kokemuksen. Responsiivisuus ei kuitenkaan tule automaattisesti uuden ulkoasun myötä, vaan responsiiviutta tulee säätää nettisivujen koodissa. Nettisivuja, joita ei voi käyttää puhelimella, voi olla syy että sekä vanhat että uudet asiakkaat ovat epävarmoja yrityksen suhteen.
2. Nykyiset verkkosivut eivät vastaa yrityksen toimintaa
Yritykset kehittyvät ajan myötä. Yrityksen on itse asiassa pakko kehittyä, mikäli haluaa menestyä. On tietysti olemassa paljon yrityksiä, jotka ovat jo 30–40 vuoden ajan tuottaneet samoja tuotteita tai palveluita, mutta jokainen yritys on kuitenkin todennäköisesti kehittynyt tavalla tai toisella, esimerkiksi uusilla työtavoilla, prosesseilla tai uusilla työkaluilla.
Toinen syy miksi uuden ulkoasun suunnittelu voisi olla ajankohtainen on se, että yrityksen brändäystä on muutettu. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi uutta logoa, uutta fonttia ja uusia värejä. Näiden muutosten pitää näkyä koko nettisivustolla, jotta asiakkaasi saavat saumattoman ja yhtenäisen asiakaskokemuksen, riippumatta missä asiakas kohtaa yrityksesi. Yritys voi jopa menettää liiketoimintamahdollisuuksia, mikäli nettisivuilla ei ole ajankohtaista tietoa. Nettisivuja kannattaa tarkastella ja käydä läpi suunnilleen 12–18 kuukauden välein, jotta sivujen ajankohtaisuus varmistuu.
3. Haluat mainostaa uutta tuotetta tai palvelua
Onko yritykselläsi uuden tuotteen tai palvelun lanseeraus edessä? Tämä on hyvä mahdollisuus rakentaa ns. ländäri (engl. landing page) uutta tuotetta tai palvelua korostamista varten. Tällaisissa tapauksissa ei välttämättä tarvitse rakentaa koko nettisivustoa uudelleen, vaan uusi, yksittäinen ländäri sopii mainiosti. Joissain tapauksissa voi kuitenkin olla hyötyä koko sivuston uudelleenrakentamisesta, jos yrityksen tarjonta muuttuu merkittävästi.
Mikäli yrityksesi myy puhelimia, käytetään luultavasti erillisiä ländäreitä jokaiselle puhelinmallille. Jos alkaa myymään esimerkiksi tietokoneita, eli ihan toisenlaisia tuotteita, olisi hyvä uudelleenrakentaa koko sivusto. Yrityksille, jotka vahvasti luottavat äskettäin lanseerattujen tuotteiden myynnin onnistumiseen, on todella tärkeää, että verkkosivut ovat ajankohtaisia, päivitettyjä ja kannattavia.
4. Käyttöliittymä (UI) ja käyttäjäkokemus (UX) eivät ole päivitettyjä tai liian monimutkaisia
Vanhentuneen, epämuodikkaan ja ylläpitämättömän näköinen nettisivu on ongelma. Niin on myös hyvännäköinen nettisivu, jota on vaikea käyttää. On monta eri syitä, miksi nettisivujen vierailijalla voi olla ongelmia sivujen käytössä, esimerkiksi:
- Navigointi, esim. valikko, on sotkuinen ja monimutkainen
- Käyttäjäkokemus on hämmentävä ja johtaa umpikujiin
- Sivulla on liian monta ns call-to-actioneita, eli kehotus toimiin
- Sivua ei ole formatoitu luettavuutta varten
Kaikki nämä asiat vaikuttavat vanhojen ja uusien asiakkaiden käyttäjäkokemuksiin yrityksesi kanssa. Nettisivujen pitäisi olla niin kitkattomia, helppoja ja intuitiivisia kuin mahdollista, tarjoen kaikkea tietoa mitä asiakkaat etsivät.
5. Nettisivusi ovat vanhat ja niissä on vikoja ja bugeja
Nettisivut vanhenevat nykyisin melko nopeasti. Katsotaan esimerkiksi designia – nykypäiväiset ulkoasu- ja designtrendit ovat muutaman vuoden kuluttua jo vanhentuneita. Trendikkäät asiat vanhenevat useimmiten jossain vaiheessa. Hyviä esimerkkejä on muotiteollisuus, puhelimet, ja puhelinsovellukset.
Nettisivusi vanhentuvat, mikäli niitä ei ylläpidetä. Kaikilla ei kuitenkaan välttämättä ole aikaa, osaamista tai kiinnostusta tarkkailla nettisivujaan jatkuvasti, korjaten bugeja ja pikkuvikoja. Onneksi voi palkata muita ihmisiä tekemään näitä asioita suhteellisen pieneen hintaan.
Nämä ongelmat eivät tule vastaan vain halvasti, huonosti tai nopeasti tehdyissä sivuissa. Samat ongelmat ilmestyvät myös arvokkaissa ja hyvin rakennetuissa nettisivuissa, mikäli ylläpidosta ei huolehdita. Esimerkiksi WordPress-lisäosa, jota ei ole päivitetty tai jota ei enää tueta, voi aiheuttaa käyttöongelmia nettisivuilla, jos sivuilla ei ole ylläpitäjää. Järjestelmä ei ilmoita tällaisista ongelmista automaattisesti sivujen omistajalle, vaan viat ja bugit kerääntyvät ”hiljaisuudessa”.
6. Verkkosivusi ovat manuaalisesti koodattuja, tai käyttävät vanhaa CMS:ää
Emme sano, että käsin koodattu nettisivu olisi huono – mekin teemme sellaisia tarpeen mukaan. Välillä on kuitenkin parempi vaihtoehto rakentaa koko sivusto kokonaan uusiksi, kuin se että yrittää päivittää vanhaa koodia tai vanhaa CMS:ää (Content Management System). Niiden päivittäminen voi jopa maksaa enemmän kuin koko nettisivujen uudelleenrakentaminen.
Nettisivujen uudelleenrakennus ei aina vaikuta ns frontendiin, eli siihen, mitä asiakas näkee. Joskus nettisivuja on pakko rakentaa uudelleen järjestelmän takia, esimerkiksi näissä tilanteissa:
- Hostingin siirto
- Uuden CMS:än käyttöönotto
- Teemojen, lisäosien ja sivurakentajien päivitys
- Kolmannen osapuolten integraatiot
Tämä on loistava aika löytää sopivia työkaluja parantamaan sekä asiakkaiden kokemusta että nettisivujen tehokkuutta.
7. Nettisivujesi käyttäjät valittavat sivuista
Mikäli verkkosivujesi käyttäjät valittavat sen käytöstä, varsinkin jos tulee paljon valituksia samasta asiasta, kannattaa korjata viat niin nopeasti kuin mahdollista. Käyttäjien palautteen sivuuttaminen voi mennä kalliiksi. Turhautuneet vierailijat voivat ajan myötä johtaa asiakkaiden ja tulojen menettämiseen.
Yhteenveto
Lyhyesti sanottuna kannattaa käydä läpi omat nettisivut suunnilleen 12–18 kuukauden välein. Mitkä tiedot ovat oikeita, mitkä eivät? Entä nettisivujen ulkoasu, onko se vielä moderni ja hyvännäköinen? Onko yritys laajentamassa uusiin toimialoihin, tuotteisiin tai palveluihin? Hyvin suunnitellut verkkosivut auttavat yritystä keräämään ns liidejä, mitkä lisäävät yrityksen tuloja.
Jos tarvitset apua nettisivujen päivityksessä tai uuden ulkoasun suunnittelussa – ota meihin yhteyttä sähköpostitse: info@tallcon.fi tai soita: +358 40 6633 400 – niin juttelemme tarpeistanne.