7 orsaker varför er webbplats behöver en redesign

Detta inlägg går också att läsa på: English Suomi

I och med att internetanvändningen flyttar mer och mer från datorer till mobila enheter, ställs det också nya krav på webbplatserna. Endel företag har byggt separata sidor för mobila enheter, ofta mrd prefixet “m.”, t.ex. m.mydomain.com. Dessa webbsidor har oftast en viss specifik funtion och framför allt mindre innehåll än webbsidor ämnade för större skärmar. Varför är det viktigt att optimera webbplatsen för mobila enheter? För att Google håller på att flytta till mobilprioriterad indexering. Läs mer i vår blogg om mobilprioriterad indexering.

Läs vidare för att se sju orsaker varför en redesign av er webbplats kan behövas.

1. Webbsidor som inte är responsiva

Då användningen av mobila enheter ökar markant är användbarhet troligen den viktigaste orsaken till att redesigna en webbplats. I dagens läge behövs responsiva webbsidor som erbjuder samma användarupplevelse oavsett vilken enhet användaren besöker en webbsida från. Den viktigaste informationen ett företag vill förmedla till sina kunder måste finnas tilllgänlig på alla olika plattformar och skärmstorlekar. Nu kanske du undrar vad ”responsiva webbsidor” betyder.

Kort sagt är en modern webbplats uppbyggd av flera olika sektioner, som alla innehåller olika element. Dessa element skalas och flyttas omkring för att ge den bästa möjliga upplevelsen åt alla kunder, oavsett om de använder en dator, tablett eller telefon. Responsivitet kommer dock inte automatiskt bara för att du förnyar din webbdesign, utan responsivitet måste justeras i webbsidans kod. En webbplats som inte är mobilanpassad kan göra att era befintliga, eller potentiellt nya, kunder är tveksamma att göra affärer med er.

2. Den nuvarande webbplatsen motsvarar inte företagets verksamhet

Med tiden utvecklas ert företag. I själva verket måste ett företag utvecklas, om man vill vara framgångsrikt. Naturligtvis finns det företag som fortfarande producerar samma produkter eller tillhandahåller samma tjänster efter 30-40 år, men troligtvis har de gjort vissa ändringar, t.ex. förändrat arbetssättet eller infört nya verktyg och processer.

En annan orsak till att redesigna en webbplats är att man har ändrat sin branding. Ni kan ha ett nytt visuellt utseende med en logo, ny font och ny färg. Detta måste avspeglas även på webbplatsen för att ge en sömlös och konsekvent kundupplevelse, oavsett var kunderna besöker med er. Om du inte uppdaterar din webbplats med relevant information kan du missa många möjligheter till affärer. En webbplats bör granskas var 12-18 månader för att säkerställa att den avspeglar er nuvarande verksamhet.

3. Ni vill ge synlighet till en ny produkt eller tjänst

Är ni påväg att släppa en ny produkt eller tjänst? Detta är ett bra tillfälle att bygga en landningssida (eng. landing page) för att marknadsföra den nya produkten eller tjänsten. I sådana fall behöver du inte nödvändigtvis bygga upp hela webbplatsen utan istället en landningssida för produkten eller tjänsten. I vissa fall kan det dock vara en bra idé att bygga om hela din webbplats om det kommer att påverka ditt erbjudande i högre grad.

Till exempel, om ditt företag säljer mobiltelefoner, kan varje ny modell ha sin egen, separata landningssida, medan du kanske vill göra om hela din webbplats om du också börjar sälja datorer. Men, för företag som är beroende av att generera intäkter på nyligen lanserade produkter är det väsentligt att redesigna er webbplats så att den är relevant och lönsam.

4. Användargränssnittet (UI) och -upplevelsen (UX) är inte uppdaterat eller för komplicerat

En webbplats som ser gammal och föråldrad ut eller inte är underhållen är ett problem. Detsamma gäller också en webbplats som ser bra ut men är svår och komplicerad att använda. Det finns många problem en besökare kan uppleva på en webbplats, till exempel:

  • Navigeringen, t.ex. menyn, är klottrig och komplicerad
  • Användarupplevelsen är förvirrande och leder till återvändsgränder
  • Det finns för många sk. call-to-actions (CTA)
  • Webbplatsen är inte formaterad för enkel läsbarhet

Allt detta kommer att påverka era befintliga, eller potentiella, kunders upplevelse till ert företag. Ni vill att det ska vara så smidigt, enkelt och intuitivt som möjligt och samtidigt tillhandahålla all nödvändig information som er kund vill ha.

5. Er webbplats är föråldrad och innehåller fel och buggar

En webbplats åldras ganska snabbt nuförtiden. Ta design som ett exempel: webbdesign och utseenden som är trendiga idag kommer högst troligen vara föråldrade om några år. Det mesta hålls trendigt bara för en stund. Se bara på t.ex. modeindustrin, telefoner odh appar.

Om ingen underhåller sidan kommer den bli föråldrad. Du kanske inte har tid, kunskap eller intresse av att konstant övervaka din webbsidas problem och buggar. Som tur kan man relativt billigt anlita andra att ta hand om och underhålla webbsidor.

Det är ändå inte bara billigt, dåligt eller snabbt byggda sidor som kan få dessa problem. Även dyra och välbyggda sidor får problem om de inte tas hand om. Till exempel kan en webbsida få problem om ett WordPress-plugin inte uppdateras eller slutar stödas om ingen underhåller sidan. Denna information förmedlas inte automatiskt till ägaren av webbplatsen, utan felen och buggarna lever vidare på sidan.

6. Din webbsida är manueltt kodad eller använder ett föråldrat CMS

Vi menar inte att manuellt kodade webbsidor är dåliga – vi gör också sådana sidor vid behov. Ibland kan det vara bättre att redesigna hela webbplatsen från början i stället för att försöka uppdatera gammal kod eller ett föråldrat CMS (Content Management System). Det kostar troligen mer att uppdatera dessa jämfört med att redesigna helt från början.

Att redesigna en webbplats betyder inte alltid att det märks i frontend, dvs det användaren ser. Ibland byggs en hemsida om helt och hållet bara för själva systemets skull. Detta kan krävas för:

  • Byte av webbhosting
  • Byte av CMS
  • Uppdatering av teman, plugins och webbplatsbyggare
  • Tredjepartsintegrationer

Detta är ett perfekt tillfälle att hitta passliga verktyg för att förbättra både kundupplevelsen och sidans effektivitet.

7. Besökare klagar på webbsidan

Om användare av din webbplats klagar på funktionaliteten, speciellt om många användare rapporterar om samma problem, är det väldigt viktigt att fixa problemen så snabbt som möjligt. Att ignorera kunders feedback kommer kosta mycket för ett företag. Frustrerade användare kommer troligen leda till förlust av både kunder och försäljning.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis borde en webbplats gås igenom var 12–18:e månad. Vilken information är aktuell, vilken är inte? Hur är det med webbsidans design, är den fortfarande modern och tilltalande? Har företaget planer på att expandera i form av ny verksamhet, nya produkter eller tjänster? En väldesignad webbplats generar fler leads och kan därför generera mer omsättning.

Om du behöver hjälp med uppdatering eller redesign av en webbplats – ta kontakt med oss via e-post: info@tallcon.fi eller ring: +358 40 6633 400 – så diskuterar vi dina behov.

Älskade du inlägget? Dela med dig av det!

Våra senaste inlägg