Mobilprioriterad indexering – vad det är och hur förbereder man sina webbsidor för det

Detta inlägg går också att läsa på: English Suomi

I dagsläget använder majoriteten av människorna en mobil enhet för att söka på Google. För att göra sökresultaten mer relevanta för användarna, som en följd av det förändrade beteendet (stationär dator -> mobil enhet), har Google börjat experimentera med mobilprioriterad indexering.

Vad är mobilprioriterad indexering och varför är det relevant för alla ägare av webbsidor? Allt handlar om att få er webbplats synlig högst upp på första sidan med sökresultat. Om ni för närvarande har mindre innehåll på era mobilsidor jämfört med datorversionen av era sidor, visas bara innehållet på er mobilsida i Googles sökresultat. Vilka sidor som visas i sökresultaten och i vilken ordning bestäms av rankningssystem.

Rankningssystem för Google hämtar data från sidinnehållet för att utvärdera dess relevans för användaren. Problem kan uppstå om mobilsidan har mindre innehåll än sidorna för datorversion. Till exempel, om en tabell är synlig på datorversionen av sidorna men inte på mobilsidan, så kommer tabellen inte att hittas i Googles sökningar när mobilprioriterad indexering används.

Även om Googles sökindex kommer att fortsätta att vara ett enda register över webbplatser och appar, kommer algoritmer så småningom att använda mobilversionen av webbplatsens innehåll som en primär informationskälla. Den sökta informationen används sedan för att rangordna sidorna från webbplatsen och för att visa utdrag från dessa sidor i sökresultaten. Medan registret kommer att byggas från mobila webbsidor, kommer naturligtvis Google fortsätta att ge en bra sökupplevelse för alla användare, oavsett om de använder mobila eller stationära enheter.

Den ursprungliga planen var att möjliggöra mobilprioriterad indexering i september 2020, men på grund av dessa osäkra tider beslutade Google att förlänga tidsramen till slutet av mars 2021.

Nedan följer några rekommendationer som hjälper er att förbereda er när vi går mot mobilfokuserad indexering:

  • Om ni har responsiva webbsidor där det primära innehållet är likvärdigt i mobilen och i stationära datorer, så ska ni inte behöva göra någon ändring.
  • Om ni har en webbplatskonfiguration där det primära innehållet skiljer sig åt på mobil och stationär dator bör ni överväga att göra några ändringar på er webbplats:
    • Se till att webbsidorna är användarvänliga för både stationär och mobil version.
      Man kan verifiera likvärdigheten av innehållet i datorversionen och mobilversionen genom att skriva in webbadresserna för båda versionerna i testverktyget för strukturerad data och jämföra resultatet.
      När man lägger till strukturerad data till mobilversionen av en webbplats, undvik att lägga till stora mängder data som inte är relevant för det specifika informationsinnehållet i varje dokument.
    • Använd testverktyget robots.txt för att verifiera att er mobilversion av webbplatsen är tillgänglig för Googlebot.
    • Webbplatser behöver inte göra ändringar i sina länkar; Google kommer att fortsätta använda dessa länkar som guider för att tillhandahålla lämpliga resultat för en användare som söker på stationära eller mobila enheter.
  • Om du är en webbplatsägare och har bara verifierat datorversionen av er webbplats så rekommenderar vi att ni även verifierar mobilversionen av webbplatsen.
  • Om ni bara har en webbplats för datorversion så kommer Google att fortsätta indexera sidorna även i fortsättningen. Indexeringen kommer dock att ske med mobilt gränssnitt, vilket kan vara till nackdel för er webbplats.

Mobilvänliga sidor är inte den enda viktiga faktorn att tänka på när man bygger sin webbplats, även sökmotoroptimering (SEO) är en viktig sak att tänka på när man skapar innehåll till sina webbsidor, särskilt om man vill att kunder skall hitta ens webbplats högt upp bland sökresultaten.

Om ni har frågor eller behöver hjälp med att göra era webbsidor mobilvänliga, kontakta oss – info@tallcon.fi eller +358 40 6633 400 – vi hjälper er gärna med att optimera er webbplats.

Älskade du inlägget? Dela med dig av det!

Våra senaste inlägg